Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. + 36 70 944 1387

Miért éri meg elolvasnia az innovációs írásaimat?

23 April, 2015

Írásaimmal szeretném elősegíteni, hogy a magyar vállalatok döntéshozóiban megérlelődjön az igény a cégük innovációs potenciáljának kihasználására és cégük innovációs képességének folyamatos fejlesztésére. 

Kinek ajánlom az innovációról és innováció-menedzsmentről szóló írásaimat?


Elsősorban az 20 fő feletti vállalkozásoknak, amelyeknél az innováció stratégiai szerepet tölt be, vagy azt tervezik, hogy az innováció lesz az egyik pillére a cég sikeres jövőjének.
Olyan vezetőknek ajánlom írásaimat, akik

 • folyamatosan növelni akarják a fejlesztésekből származó profitot.
 • csökkenteni akarják a fejlesztések költségeit.
 • növelni akarják cégük / csapatuk innovációs sikerességét, versenyképességét.
 • jól akarnak aludni, habár folyamatosan nyomás alatt tartják a versenytárscégek és a külföldi cégek.
 • gondban vannak a munkatársak motiválásával.
 • gondban vannak a képzett munkaerő megtartásával.

 

Továbbá olyan cégeknek ajánlom, amelyek:

 • olyan termékeket, szolgáltatásokat akarnak kifejleszteni, amelyekre a vevőknek tényleg szüksége van.
 • folyamatosan növelni akarják bevételeiket, profitjukat.
 • nem akarnak tovább növekedni, de a versenyben sem akarnak alulmaradni.
 • magasabb profitot akarnak elérni termékeiknek, szolgáltatásaiknak.
 • biztosítani akarják, hogy a legjobb vevők 3-5 év múlva is a cég legjobb vevői legyenek.Miért éri meg tudatosan, tervezetten alkalmazni az innovációs módszereket?


>> Innováció haszna
>> innováció-menedzsment haszna


Miről és miért fogok írni az innováció, innováció-menedzsment témákban?
 

Ma már a csapból is az innováció folyik: "innoválni kell", " ez a jövő útja", "ez jelenti Európa és a magyar KKV-k kitörési lehetőségét", stb. Ennek ellenére, kevés kivételtől eltekintve, a magyar vállalkozások alig használják ki az innovációban adta lehetőségeket: versenyelőny; magas árrés; piacok, vevők megtartása, megszerzése; hatékonyság növelése; stb.
 

Mit is jelent az innováció és az innováció-menedzsment az én olvasatomban?

 

Innováció:

Az adott iparágban eddig nem alkalmazott, új ötletek megvalósítása, úgy, hogy az megvalósult ötlet gazdasági vagy társadalmi haszonnal jár.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy nyelvet beszéljünk és a ugyanazt értsük az egyes definíciók alatt. Az általam érvényesnek tekintett innovációban használt szavak mögötti jelentésekről itt olvashat bővebben.

Az innovációs fogalmak definícióiról bővebben itt olvashat:

>> Innovációs fogalmak régen és ma.

Az innovációs folyamatok semmiben nem különböznek más üzleti folyamatoktól.  Az ügyfelek kezelését, a beszállítók kezelését, a szállítmányozást, a raktározást, a marketinget és szinte mindent szoktak fejleszteni a cégek.
A világban nagyon sok cég, sokkal régebb óta foglalkozik az innovációs / fejlesztési folyamatok problémáinak megoldásával, azok hatékonyságának fejlesztésével, mint a magyar vállalatok. Hogyan csinálják? Pontosan úgy, hogy először megpróbálnak átvenni már bevált módszereket. Csakhogy ezeket is valahol, valamelyik cég kitalálta és letesztelte és sok másik sikertelen próbálkozás után jutott eredményre. Később ezek a sikeres módszerek elterjednek más cégeknél is. Ha nem jók a már máshol bevált módszerek, vagy azokon radikálisan túl akarnak lépni, akkor újakat találnak ki. Az új módszereket kipróbálják, használják és a saját kárukon rájönnek, hogy az új módszerek tényleg működnek, vagy nem. A sikertelen módszerekről ritkán hall a „külvilág”.

Saját tapasztalatom

Több mint 100 magyar KKV-nak személyesen mértem fel az innovációs potenciálját és azt tapasztaltam, hogy a legtöbb cég a saját kárán akar tanulni.  Ennek okát abban látom, hogy az innovációt olyan tevékenységnek tekintik, amit valaki a cégnél zsigerből tud, és Ö aztán tényleg nagyon tudja. Ha valami mégsem menne jól, azt saját kútfőből próbálják megoldani.
Érdemes volna először a világ fejlettebb részén már megismert zsákutcákat elkerülni és csak a hatékony, sikeres megoldásokat átültetni, továbbfejleszteni!
 
Teljes mértékben magaménak érzem azt a gondolatot, hogy csak saját kútfőből próbálkozni, és figyelmen kívül hagyni a mások által kipróbált vagy kitaposott utakat, az inkább hátráltat, mint sikeressé tesz. A „nyugati” kötődésű cégek tudatosan keresik az új lehetőségeket az innovációs képességeik folyamatosan fejlesztéséhez, pont úgy, mint más üzleti tevékenységük fejlesztéséhez és ebben elsősorban nem saját magukra támaszkodnak.

Ma legjobb esetben is a magyar vállalatok az 1.0-ás innovációs módszereket alkalmazzák (vagy semmit). Csakhogy a világ már a 9.0-ás módszereknél tart. Minél nagyobb lesz a magyar cégek lemaradása, annál reménytelenebb lesz a felzárkózás.

Küldetésem

Úgy látom, hogy a magyar cégek innovációs kultúrájának fejlődését leginkább azzal tudom ösztönözni, hogy széleskörűen, több és minőségi információval lássam el a magyar vállalkozásokat.  Szeretném megismertetni a magyar vállalatokat a már sikeres módszerekkel, azok előnyeivel és hátrányaival. Emellett szeretném eloszlatni a ködöt, ami az innováció fogalmát körüllengi és szerintem gátolja a sikeres innovatív gyakorlatok kialakulását a magyar vállalatoknál.

Mi a célom az innovációról, innováció-menedzsmentről szóló írásaimmal?

 • Megismertetni a magyar vállalatokat az innováció fogalomrendszerével és módszertani lehetőségeivel.
 • Segíteni a magyar vállalatokat az innovációs potenciáljuk felmérésében, értékelésében és fejlesztésében.
 • Segítséget adni a magyar vállalatoknak az innovációs módszerek kiválasztásában, fejlesztésében.
 • Megmutatom, miért éri meg innovációs szakértőt bevonni a vállalat innovációs teljesítményének fejlesztésébe.
 • Új, hatékony innovációs módszerekről hírt adni közérthetően, magyarul a magyar sajátosságokat figyelembe véve.
 • A különböző innovációs módszerek különböző gondolkodásmódot igényelnek ezért egy kicsit a pszichológiai hátteret is boncolgatnám.

 

Megmutatom,

 • mik azok a teendők, amelyek kimozdítják és jelentősen előreviszik a magyar vállalkozások innovációs teljesítményét.
 • mik azokat a tényezők, amik gátolják a magyar cégek innovációs képességeinek növelését, fejlesztését.
 • mik azok az ismeretek és kompetenciák, amik a sikeres innovatív vezetőket jellemzik.
 • mik azokat a tényezők, amelyek gátolják az egyes munkatársakat az innovációs folyamatokba történő bekapcsolódásban és az innovációban való tevékeny részvételben?

 

Ötleteket adok arra, hogy

 • hogyan alakítható ki olyan innovációt támogató szervezeti kultúra, amely "automatikusan" szállítja az innovatív termékeket, szolgáltatásokat.
 • hogyan motiválhatók a munkatársak annak érdekében, hogy proaktívan tevékenykedjenek a vállalati innovációs célok elérése érdekében.
 • hogyan fejleszthetők az egyéni, szervezeti és vállalati innovációs kompetenciák. hogyan érhető el az együttműködő innováció átültetése a magyar vállalati gyakorlatba.

 

Írni fogok

 • az innováció emberi tényezőiről, amelyek általában rejtettek és nehezen azonosíthatók, de ezeknek köszönhető a kimagasló szintű innovációs teljesítmény.
 • az innováció stratégiai jelentőségéről és az innovációs stratégia gyakorlati megvalósításáról.

 

Ismertetem

 • Az IMP3rove™ innováció-menedzsment benchmark rendszert és annak közvetlen hasznát.
 • a CEN TS 16555 innováció-menedzsment szabványt.

 

Hozzászólás írása

Bizonyosodjon meg róla, hogy a *-gal jelölt információkat megadta! HTML kód nincs engedélyezve.

Hírlevél feliratkozás