Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. + 36 70 944 1387

Szervezetfejlesztés

Minden szervezet úgy működik, hogy azt tudja létrehozni, amire képes. Gyenge teljesítményt a rosszul felépített szervezet szolgáltat. Kimagasló teljesítményt az a szervezet nyújt, ahol a stratégia, üzleti modell, struktúra, munkafolyamatok, technológiák, és a motivációs rendszer úgy működik együtt, mint a szimfonikus zenekar zenészei.

 

Valójában a szervezeti kultúra hozza létre a sikeres fejlesztéseket, minden más csak körítés. Az üzleti és menedzsment tanulmányok és könyvek egész sora bizonyítja, hogy az innovációs kapacitással rendelkező szervezet gyorsabban, könnyebben és hatékonyabban tud a gyorsan változó üzleti környezetben működni, mint az innovációs kapacitással nem rendelkező szervezet.

A terméket, szolgáltatást, még a kár a stratégiát is le lehet másolni, de a szervezeti kultúrát nem.

„Amit megtanultam az IBM-nél, az az, hogy a szervezeti kultúra jelent mindent.”– Louis V. Gerstner, Jr. IBM korábbi ügyvezetője

Ez a megállapítás is alátámasztja azt, amit a mai vezetők tudnak, vagy most tanulnak: Ma a szervezeti kultúra befolyásolja legjobban a cégek közti teljesítmény különbséget. Az innovációban sikeres vállalatoknál sem elég egy jó ötlettel előállni. A szervezet egészének készen kell állni, hogy az ötletet sikeresen meg is tudják valósítani, extra profittal a piacra vinni, még a versenytársak előtt.

A from Booz & Company éves „Globális innováció 1000” tanulmányuk kimutatta, hogy nincs kimutatható kapcsolat a kutatásfejlesztésre fordított pénz nagysága és az innovációból származó bevétel nagysága közt. Viszont az innovációból származó bevétel nagysága nagyon erősen függ attól, hogy a cég innovációs stratégiája mennyire illeszkedik a cég teljes stratégiájához és mennyire tudja a szervezeti kultúra támogatni az innovációt.

Az innovációt éltető szlogenek, víziók, hangzatos, profi dumák nem teremtik meg az innováció eredményeit. Mielőtt a világmegváltó ötletek megvalósításának nekiugrik a vállalat, fel kell építeni azt a támogató szervezeti kultúrát. Az innovációs gondolkodásmódot magáévá tevő szervezet biztosítja, hogy a sok buktató, nehézség és sikertelen fejlesztési projekt után is meg tudja valósítani azt a néhány fejlesztést, ami tényleg sikeres lesz.

A szervezet innovációs gondolkodásmódjának megváltoztatása nélkül nem lehet növelni az innovációs kapacitást.


Az innovatív cégek szervezete egy közös innovációs gondolkodásmóddal és értékrenddel bír és sikeresen tudja működtetni az innovációs munkafolyamatokat.

 Mit jelent ez nagy vonalakban?

 

 • Az adott innovációs projektekben részvevő csapatok / munkatársak hatékonyan tudnak együtt dolgozni a szokásos feladataik ellátása mellett.
 • Az információáramlás zökkenőmentes a résztvevők közt.
 • Hatékonyak az értekezletek.A vezetők bevonják a szervezet egészét (a portástól a tulajdonosig).
 • Minden tapasztalat megosztásra kerül.Minden innovatív ötlet és projekt közös értékelésre kerül.
 • A célok, vízió és stratégia minden munkatárs számára világosan, érthetően és elfogadhatóan megosztásra kerül.
 • Mindenki számára egyértelmű, hogy kik az innovációban kulcsszerepet játszó vezetők és mik az Ő feladataik, felelősségeik.
 • Mindenki számára tiszta, hogy a nagyobb szervezeti egységek közt vagy a külső együttműködő partnerekkel szemben kinek mi a felelőssége, feladata, jogköre.
 • Mindenki számára tiszta, hogy milyen teljesítménymutatókkal mérik az innovációhoz kapcsolódó tevékenységek sikerességét.
 • A sikertelen fejlesztési projekt NEM JELENT KUDARCOT!
 • A sikertelen fejlesztési projekteket és ötleteket hasznos információnak tekintik, amiből tanulni lehet.
 • A szervezet elfogadja a sikertelenséget, nem tekinti kudarcnak, mert tudja, hogy nem lehet minden ötletből siker.
 • Mindenki számára elfogadható, minden munkatársra és az innováció minden munkafolyamatára kiterjedő motivációs rendszer van, ami jutalmazza az innovációban aktívan résztvevő munkatársakat.
 • Létezik egy mindenki által ismert és megértett munkafolyamat rendszer, ami végigvezet az ötlettől a fejlesztési projekten és a piaci bevezetésen át a folyamatos továbbfejlesztésig.

 

 

Innováció fejlesztése a szervezet fejlesztésével:


Innovációs szervezeti kultúra kialakítása (célok, értékrend, kontrolling)

Feladat- és felelősségi körök kialakítása az innovációs munkafolyamatoknak megfelelően

Az innovációs aktivitást támogató vagy fokozó motivációs rendszer megalkotása, bevezetése.

Innovációs csapatok létrehozása

 

Személyes motivációs profil azonosítása

Innovációt támogató kommunikáció létrehozása

Belső együttműködések kezelése

Együttműködés máshogy gondolkodókkal (kutatók, bürokraták, civilek)

 

 


 

A cég innovációs képességeinek fejlesztése az alábbiak szerint zajlik:

 1. Célok meghatározása.
 2. Kiindulási helyzet felmérése, elemzése.
 3. A cégre szabott moduláris fejlődési terv elkészítése, elfogadása.
 4. Innovációs képességek fejlesztése modulonként.
 5. Elért változások rövid- és hosszútávú visszaellenőrzése.

 


 

Az innovációs képességek moduláris fejlesztése lehetővé teszi,hogy

 • kis lépésekben, történjen az innovációs rendszer fejlesztése.
 • kis változtatásokat kell csak véghezvinni a szervezetben.
 • kicsi a fejlesztés kockázata.
 • gyorsan látsszon a fejlesztés megtérülése.

 

Kapcsolódó témák: